Cengiz Holding'e bağlı şirket, dava süreci bitmeden Kaz Dağları'nda bakır madeni için çalışmalarını hızlandırdı
Türkiye'nin gündemine gelen Akbelen Ormanları'nın ardından şimdi de Kaz Dağları'nda orman kesimine başlandı. Cengiz Holding'e bağlı şirket, dava süreci bitmeden bakır madeni için çalışmalarını hızlandırdı. Madencilik faaliyetinin 149 bin 250 ağacın bulunduğu alanda olduğu öngörülüyor.
Türkiye Muğla’daki Akbelen Ormanları’nda gerçekleşen ağaç kesimine odaklanmışken Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri Anonim Şirketi de Kaz Dağları’nda harekete geçti.
Şirket, Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi için geçen sene 26 Temmuz’da çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı almıştı.
Bunun üzerine başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası olmak üzere birçok kurum ve kişi dava açtı. Açılan davaların ardından ÇED olumlu kararının “hukuka aykırı” olduğu kararına varıldı. Kararın ardından şirket proje sürecini tekrar başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre de projeye 14 Mart’ta yeniden “ÇED olumlu” kararı verildi.
ANLAŞMA ÇIKMADI
Cumhuriyet gazetesinden Şeyda Öztürk’ün haberine göre verilen iznin hukuka aykırı olduğunu düşünen kişi ve kurumlar ikinci davayı da açtı. Süreç devam ederken geçen aylarda Cengiz Holding bölgedeki taşınmazları satın almak için adım atmıştı. Bölgenin bağlı olduğu Çan Noterliği’ne giden yazıda, “Söz konusu taşınmazın satın alınması için 1 Ağustos’ta pazarlık görüşmeleri yapılacaktır. Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde taşınmazın Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için talepte bulunulacaktır” denildi.
Görüşmelerin ardından anlaşma sağlanamadı. Köylüler arazilerini satmak istemedi. Geçen martta kamulaştırma için görüşmeler yapılmış, ancak köylüler yine arazilerini vermek istememişti. Köylüler de kamulaştırma kararına karşın dava açmıştı.
TEMA DA "EKOSİSTEM ZARAR GÖRÜR" DEDİ
TEMA Vakfı da proje gerçekleştiği takdirde ekosistemin zarar göreceğini belirtti. Vakıftan yapılan açıklamada, “Proje hayata geçerse, bölge suyunun ciddi miktarda azalacağı ve yaklaşık 4 bin dönüm arazinin susuzluktan kuruyacağı açıklandı. Maden, Çanakkale’de yaşayan 100 binin üzerinde insanın bir yılda kullanacağı suyu tek başına tüketecek. Kaz Dağları’ndaki maden projelerinin ve iklim krizinin etkileri düşünüldüğünde kuraklık yaşayan Çanakkale’de büyük bir su krizi kaçınılmaz olacak” dendi.
YAKLAŞIK 149 BİN AĞAÇ VAR
Proje dosyasına göre, alanın 513.80 hektarı ormanlık araziden oluşuyor. Bu da yaklaşık 685 futbol sahasına denk geliyor. Yaklaşık 294 bin ağacın bulunduğu alandaki madencilik faaliyeti yürütülmesi için belirlenen 257.79 hektarlık bölgede 149 bin 250 adet ağaç olduğu öngörülüyor.